Codec Guide
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

New MP4 videos have errors

Go down

New MP4 videos have errors Empty New MP4 videos have errors

Post by WaltP on Tue Sep 01, 2020 8:03 am

As of Saturday, new MP4s from YouTube do not play in MPC-HC. They give the error:

LAV Splitter Source (internal)::Video

Media Type 0:
--------------------------
Video: AV01 1920x1080 29.97fps 1548kbps

AM_MEDIA_TYPE:
majortype: MEDIATYPE_Video {73646976-0000-0010-8000-00AA00389B71}
subtype: Unknown GUID Name {31307661-0000-0010-8000-00AA00389B71}
formattype: FORMAT_VideoInfo {05589F80-C356-11CE-BF01-00AA0055595A}
bFixedSizeSamples: 0
bTemporalCompression: 1
lSampleSize: 1
cbFormat: 88

VIDEOINFOHEADER:
rcSource: (0,0)-(1920,1080)
rcTarget: (0,0)-(1920,1080)
dwBitRate: 1548856
dwBitErrorRate: 0
AvgTimePerFrame: 333667

BITMAPINFOHEADER:
biSize: 40
biWidth: 1920
biHeight: 1080
biPlanes: 1
biBitCount: 24
biCompression: av01
biSizeImage: 6220800
biXPelsPerMeter: 0
biYPelsPerMeter: 0
biClrUsed: 0
biClrImportant: 0

pbFormat:
0000: 00 00 00 00 00 00 00 00 80 07 00 00 38 04 00 00 ........€...8...
0010: 00 00 00 00 00 00 00 00 80 07 00 00 38 04 00 00 ........€...8...
0020: 38 a2 17 00 00 00 00 00 63 17 05 00 00 00 00 00 8¢......c.......
0030: 28 00 00 00 80 07 00 00 38 04 00 00 01 00 18 00 (...€...8.......
0040: 61 76 30 31 00 ec 5e 00 00 00 00 00 00 00 00 00 av01.ì^.........
0050: 00 00 00 00 00 00 00 00                         ........


Closing the error plays the audio but not the video.
According to the MPC FAQ the problem is Indeo 5. Using the Codec Tweak Tool I activated the codec and removed bad VFW and DS entries.

I still get the same error. Previous MP4s don't seem to be affected.

Any ideas what I can try to get MPC playing again?

Also, using VLC I get VLC could not decode the format "av01" (AOMedia's AV1 Video) and no video.
Windows Media Player - no vid, just sound

Thanks,
Walt

Windows 10
MPC 1.7.13

WaltP

Posts : 3
Join date : 2020-09-01

Back to top Go down

New MP4 videos have errors Empty Re: New MP4 videos have errors

Post by Admin on Tue Sep 01, 2020 7:24 pm

AV01 = AOMedia's AV1 Video
Indeo has a different identifier.

You are using an old version of MPC-HC. Update to latest version and these videos will play.
https://github.com/clsid2/mpc-hc/releases/tag/1.9.7

That latest version is also included with K-Lite Codec Pack.

Admin
Admin

Posts : 5378
Join date : 2011-06-17

https://codecs.forumotion.net

Back to top Go down

New MP4 videos have errors Empty Re: New MP4 videos have errors

Post by WaltP on Tue Sep 01, 2020 11:00 pm

That easy, eh?  I was under the impression 1.7.13 was the last version and MPC was going into update limbo. Glad to see that's not the case. Just taken over by VideoLan.

Thanks, admin.

By the way, where I found about Indio 5 was from http://www.codecguide.com/faq_mpc.htm:
majortype: MEDIATYPE_Video {73646976-0000-0010-8000-00AA00389B71}
subtype: Unknown GUID Name {30355649-0000-0010-8000-00AA00389B71}
formattype: FORMAT_VideoInfo {05589F80-C356-11CE-BF01-00AA0055595A}

The format above is Indeo 5. You can enable that codec with the Codec Tweak Tool (manage VFW codecs). Or enable Indeo in LAV Video decoder.
Clearly no longer accurate.

WaltP

Posts : 3
Join date : 2020-09-01

Back to top Go down

New MP4 videos have errors Empty Re: New MP4 videos have errors

Post by Admin on Tue Sep 01, 2020 11:06 pm

If you look at the subtype, you will see it is different.

{31307661-0000-0010-8000-00AA00389B71} versus {30355649-0000-0010-8000-00AA00389B71}

31307661 is hexadecimal for 10va => AV01
30355649 is 05VI => IV50 (Indeo Video 5.0)

Admin
Admin

Posts : 5378
Join date : 2011-06-17

https://codecs.forumotion.net

Back to top Go down

New MP4 videos have errors Empty Re: New MP4 videos have errors

Post by WaltP on Wed Sep 02, 2020 5:21 am

I thought I verified the value. Obviously I messed up. Sorry. But thanks, the new version works great.

WaltP

Posts : 3
Join date : 2020-09-01

Back to top Go down

New MP4 videos have errors Empty Re: New MP4 videos have errors

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum