Winamp + MP4 Playback Issue

View previous topic View next topic Go down

Winamp + MP4 Playback Issue

Post by editor3000 on Thu Nov 10, 2011 4:03 am

I am having an issue playing MP4 videos in Winamp
When I play an MP4 file in Winamp, the audio playback is fine, but there is no video.
When I add ;MP4 to the Nullsoft Direct Show Decoder v1.08, the video appears, but all playback is 2x to 6x the normal speed, both audio and video.
Often tho, when the file is playing too fast, the video freezes on a single frame until playback ceases.
This has occurred with all MP4 videos I play through Winamp, however, I detailed one such song below.
Anyone have any idea how to correct this?

OS Name: Microsoft Windows 7 Home Premium
Windows Version: 6.1.7600 Build 7600
System Type: x64-based PC
Processor: AMD E-350, 1600 MHZ, 2 Cores
Installed Physical Memory: 3.00 GB

Winamp Version: 5.621 (x86)
K-Lite Version: ffdshow tryouts rev3996 Oct 17 2011 (MSVC 2010, x86, unicode,r)
K-Lite Installation Date: 11/9/11 (Today)

File Information used for test: Bruno Mars - The Lazy Song.mp4
Length: 3:28
Frame: 1280x720
Bitrate: 2822kbps
Framerate: 29fps
Audio Sample: 44khz
Size: 70.1 MB

editor3000

Posts : 3
Join date : 2011-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Winamp + MP4 Playback Issue

Post by Admin on Fri Nov 11, 2011 12:41 am

Speed is usually controlled by the audio renderer. So my first suggestion would be to try a different decoder for the audio.

Since it is an MP4 file, I will assume it contains AAC audio. You can check with MediaInfo to verify that. Winamp probably uses the preferred decoder settings of Windows 7, which means it is using the Microsoft AAC decoder. You can try changing the preferred decoder to ffdshow with the Win7DSFilterTweaker tool.

Admin
Admin

Posts : 2987
Join date : 2011-06-17

View user profile http://codecs.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Winamp + MP4 Playback Issue

Post by editor3000 on Fri Nov 11, 2011 8:30 am

According to Metadata Details, Codec's that are being used are:
Video: H264 - MPEG-4 AVC (part10) (avc1)
Audio: MPEG AAC Audio (mp4a)

editor3000

Posts : 3
Join date : 2011-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Winamp + MP4 Playback Issue

Post by editor3000 on Fri Nov 11, 2011 11:28 am

That worked!
I went to Start> All Programs> K-Lite Codec Pack> Tools> Windows7DSFilterTweaker> Preferred decoders
Located AAC under 32-bit decoders, and selected ffdshow instead of Microsoft

Not only did it fix the MP4 speed problem, but it also fixed my .flv compatibility issue!

Thanks!

NOTE: In order for these setting to take effect, you must close and re-open Winamp

editor3000

Posts : 3
Join date : 2011-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Winamp + MP4 Playback Issue

Post by Sponsored content Today at 9:17 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum