Can't play mono MP4s

View previous topic View next topic Go down

Can't play mono MP4s

Post by OnlyOne on Sun Dec 29, 2013 11:53 pm

Stereo AAC work fine but mono ones don't ever since I got the dec. 20 mega codec pack. Whats up with this?

OnlyOne

Posts : 30
Join date : 2013-03-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by Admin on Mon Dec 30, 2013 8:35 am

Can you upload a sample file? Then it can be fixed.

You can use a upload site like these:
http://www.sendspace.com
http://www.mediafire.com

Admin
Admin

Posts : 2977
Join date : 2011-06-17

View user profile http://codecs.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by OnlyOne on Tue Dec 31, 2013 9:02 am


OnlyOne

Posts : 30
Join date : 2013-03-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by Admin on Wed Jan 01, 2014 1:09 am

It doesn't work with ffdshow audio decoder. It works with LAV Audio decoder.

Admin
Admin

Posts : 2977
Join date : 2011-06-17

View user profile http://codecs.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by OnlyOne on Wed Jan 01, 2014 3:29 am

I don't wanna use the LAV decoder because it doesn't normalize audio. FFDShow always worked correctly before for MP4s whether stereo or mono so what's going on?

OnlyOne

Posts : 30
Join date : 2013-03-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by Admin on Wed Jan 01, 2014 4:26 am

Other files with AAC audio play fine here with ffdshow. Even another one with mono sound. So problem seems to be specific to this file. Unfortunately, ffdshow is no longer actively being developed. However, ffdshow includes two different decoding libraries for AAC. Selecting the other one works for your file.

ffdshow audio decoder > codecs > select 'libfaad2' for AAC

MPC-HC also has a normalize function, just so you know there is another alternative. See Options > Internal Filters > Audio Switcher > Normalize

Admin
Admin

Posts : 2977
Join date : 2011-06-17

View user profile http://codecs.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by OnlyOne on Wed Jan 01, 2014 4:35 am

Ah yes libfaad is the setting I always used before. In this new pack I told it to reset settings to default due to a directvobsub crashing issue.

Thank you.

It's not specific to this file though but any mono file I encode with Nero enc.

Why is ffdshow not being actively developed anymore? That blows cock. No other decoder can match the advanced preprocessing settings it has. This software world is going on a downward spiral, I've noticed ever since the great, revolutionary program K-Lite Codec Pack is named after went in decline in favor of that retarded draconian Bittorrent.

OnlyOne

Posts : 30
Join date : 2013-03-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by Admin on Wed Jan 01, 2014 4:54 am

It is possible to use the LAV decoders in combination with ffdshow for just processing the audio and/or video. There are options in the installer to get that behavior. Then you have the best of both worlds, a stable and actively developed decoder plus the full processing abilities from ffdshow.

I expect future improvements that will make the above combo work even better.

Admin
Admin

Posts : 2977
Join date : 2011-06-17

View user profile http://codecs.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by OnlyOne on Wed Jan 01, 2014 6:09 am

My primary concern is the thousands who download my content which is tuned for compression instead of quality which doesn't make the video look neglected but does sport lots of banding artifacts in bland areas which are fixed to perfection by FFDShow's Deband technique.

Regular users who install K-Lite Codec Pack will have LAV as the default so they won't automatically have deband pre-processing. That's what worries me.

OnlyOne

Posts : 30
Join date : 2013-03-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by Admin on Fri Jan 03, 2014 3:53 am

Even when using ffdshow as decoder, deband is not enabled by default.

Next version of madVR will have an awesome deband function. Although, madVR is not a renderer suitable for novice users.

Admin
Admin

Posts : 2977
Join date : 2011-06-17

View user profile http://codecs.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by OnlyOne on Sun Jan 05, 2014 2:09 pm

Yes but they receive instructions to right-click the red icon and select deband. It's two steps that anyone can follow. Configuring ffdshow for the default decoder is a lot more steps that a lot will likely ignore.

OnlyOne

Posts : 30
Join date : 2013-03-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Can't play mono MP4s

Post by Sponsored content Today at 7:08 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum